Vajon superfood-e a zselatin? - MD Orvosi Kollagén Terápia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Vajon superfood-e a zselatin?

Vajon superfood-e a zselatin?

A nemzetközi színtéren megoszlanak arról a vélemények, vajon hasznos lehet-e a zselatin fogyasztása a különböző ízületi bántalmak esetén. Vannak, akik szerint igenis fontos segítség lehet porckopás esetén, míg a másik tábor inkább placebonak, hatóanyag nélküli készítménynek véli. Mi most megpróbáltuk kicsit körbejárni a témát, ha érdekel, olvass tovább!

 

Miből készül és miért kedvelik?

A zselatin tulajdonképpen nem más, mint egy állati eredetű fehérje, amelyet leggyakrabban marha csontból nyernek ki. Ebből kifolyólag adná magát a feltételezés, hogy kifejezetten gazdag kalcium illetve kollagén forrás lehet. Azonban ez nem egészen így van, a bökkenő pedig, hogy a zselatinban levő kollagén nincs elemeire, azaz peptidekre bontva.

A kollagént több féle peptidre, a peptideket pedig különboző aminosavakra lehet bontani, ami azért fontos, mert a különböző peptidek a szervezet más-más részein, különböző módon fejtik ki áldásos hatásukat. A kollagénnek több típusát ismerjük (ma már több mint 28 féle kollagénmolekulát), ezek mind más-más szerepet töltenek be szervezetünkben: pl.: I. típus található a bőrben, csontban, inakban és porcokban, II. pedig a porcokban.

Mivel a zselatinban a kollagén óriásmolekulája található, amelyben egyesülnek a különféle peptidek, ezért a szervezetben a kollagén szinte biztosan nem tud 100%-ban hasznosulni, másrészt  az sem biztos, hogy pont úgy pont és oda épül be ahogyan mi azt elképzeltük.

 

Azért nem kell lehúzni a rolót!

Vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, amelyek szerint a zselatin igenis eredményes lehet ízületi fájdalmak, különösen az artrózis okozta duzzanatok esetében, hiszen olyan gyulladáscsökkentő aminosavakat is tartalmaz, mint a glicin, a glutaminsav, a prolin vagy az alanin. Ahhoz, hogy ezeknek a hatása valóban érzékelhető legyen a szervezetben, naponta legalább 15 grammot kell bevinni belőle, ami nagyjából egy púpos evőkanál cukornak felel meg. Súlyosabb porkopás esetén ez a mennyiség inkább 195- 200 gramm. Aki szereti a jóféle házi kocsonyát, annak ez kifejezetten jó hír lehet, míg másoknak talán érdemesebb lehet más megoldást keresni a zselatin mellett.

 

Nem csak ízületi panaszok esetén, a fogyókúrában is segít

A zselatin kapcsán további érdekesség, hogy számos más pozitív egészségügyi  hatása mellett mindmáig az egyik legsikeresebb fogyókúrás kiegészítő. Ennek oka,hogy a fogyasztása energiaveszteséget okoz, hiszen a emésztése sokkal több energiát vesz el, mint amennyit szervezetünk hasznosítani tud belőle. Főként a hetvenes években örvendett nagy népszerűségnek a ditétázók körében, akkoriban azonban nagyon sokan átlépték vele az egészséges fogyasztás határvonalát. A zselatin nyakló nélküli való fogyasztása nem ajánlott, ugyanis nem tartalmaz a szervezet számára nagyon fontos zsírsavakat, így korábban belehaltak már néhányan az ebből fakadó egyoldalú  táplálkozásba.

Kis mennyiségben azonban a zselatin képes arra, hogy elősegítse anyagcserénket, felgyorsítsa emésztésünket, ebből kifolyólag kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellé kiváló zsírégető hatást érhetünk el a segítségével, hiszen nagyszerűen mérsékelhető, illetve csökkenthető vele az étvágy is, a felesleges kilók elvesztése pedig fontos terhet vesz le a túlhasznált ízületekről is. Egy szó mit száz, itt is a mérték az érték, mi mindenképp ajánjuk a zseatin rendszeres fogyasztását, akár egy jóféle vasárnapi húsleves formájában!