Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Vajon superfood-e a zselatin?

Vajon superfood-e a zselatin?

A nemzetközi színtéren megoszlanak arról a vélemények, vajon hasznos lehet-e a zselatin fogyasztása a különböző ízületi bántalmak esetén. Vannak, akik szerint igenis fontos segítség lehet porckopás esetén, míg a másik tábor inkább placebonak, hatóanyag nélküli készítménynek véli. Mi most megpróbáltuk kicsit körbejárni a témát, ha érdekel, olvass tovább!

 

Miből készül és miért kedvelik?

A zselatin tulajdonképpen nem más, mint egy állati eredetű fehérje, amelyet leggyakrabban marha csontból nyernek ki. Ebből kifolyólag adná magát a feltételezés, hogy kifejezetten gazdag kalcium illetve kollagén forrás lehet. Azonban ez nem egészen így van, a bökkenő pedig, hogy a zselatinban levő kollagén nincs elemeire, azaz peptidekre bontva.

A kollagént több féle peptidre, a peptideket pedig különboző aminosavakra lehet bontani, ami azért fontos, mert a különböző peptidek a szervezet más-más részein, különböző módon fejtik ki áldásos hatásukat. A kollagénnek több típusát ismerjük (ma már több mint 28 féle kollagénmolekulát), ezek mind más-más szerepet töltenek be szervezetünkben: pl.: I. típus található a bőrben, csontban, inakban és porcokban, II. pedig a porcokban.

Mivel a zselatinban a kollagén óriásmolekulája található, amelyben egyesülnek a különféle peptidek, ezért a szervezetben a kollagén szinte biztosan nem tud 100%-ban hasznosulni, másrészt  az sem biztos, hogy pont úgy pont és oda épül be ahogyan mi azt elképzeltük.

 

Azért nem kell lehúzni a rolót!

Vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, amelyek szerint a zselatin igenis eredményes lehet ízületi fájdalmak, különösen az artrózis okozta duzzanatok esetében, hiszen olyan gyulladáscsökkentő aminosavakat is tartalmaz, mint a glicin, a glutaminsav, a prolin vagy az alanin. Ahhoz, hogy ezeknek a hatása valóban érzékelhető legyen a szervezetben, naponta legalább 15 grammot kell bevinni belőle, ami nagyjából egy púpos evőkanál cukornak felel meg. Súlyosabb porkopás esetén ez a mennyiség inkább 195- 200 gramm. Aki szereti a jóféle házi kocsonyát, annak ez kifejezetten jó hír lehet, míg másoknak talán érdemesebb lehet más megoldást keresni a zselatin mellett.

 

Nem csak ízületi panaszok esetén, a fogyókúrában is segít

A zselatin kapcsán további érdekesség, hogy számos más pozitív egészségügyi  hatása mellett mindmáig az egyik legsikeresebb fogyókúrás kiegészítő. Ennek oka,hogy a fogyasztása energiaveszteséget okoz, hiszen a emésztése sokkal több energiát vesz el, mint amennyit szervezetünk hasznosítani tud belőle. Főként a hetvenes években örvendett nagy népszerűségnek a ditétázók körében, akkoriban azonban nagyon sokan átlépték vele az egészséges fogyasztás határvonalát. A zselatin nyakló nélküli való fogyasztása nem ajánlott, ugyanis nem tartalmaz a szervezet számára nagyon fontos zsírsavakat, így korábban belehaltak már néhányan az ebből fakadó egyoldalú  táplálkozásba.

Kis mennyiségben azonban a zselatin képes arra, hogy elősegítse anyagcserénket, felgyorsítsa emésztésünket, ebből kifolyólag kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellé kiváló zsírégető hatást érhetünk el a segítségével, hiszen nagyszerűen mérsékelhető, illetve csökkenthető vele az étvágy is, a felesleges kilók elvesztése pedig fontos terhet vesz le a túlhasznált ízületekről is. Egy szó mit száz, itt is a mérték az érték, mi mindenképp ajánjuk a zseatin rendszeres fogyasztását, akár egy jóféle vasárnapi húsleves formájában!