Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Mindent a fiatalkori ízületi betegségekről

Mindent a fiatalkori ízületi betegségekről

 

Az átlagember számára meglepő lehet, hogy az ízületi betegségek nem csak az időseket érintik, már egészen korán, akár gyermekkorban előfordulhatnak, és nem csak egy rándulás, húzódás okozta fájdalomra gondolunk, hanem igazi mozgásszervi betegségre.

 

Lássuk, mik azok a panaszok, amelyek már egészen fiatal korban jelen lehetnek: 

  • Természetesen bármilyen, csont-, ín-, izom sérülés, rándulás. Ezeket traumatológus illetve ortopédus kezeli.
  • Sportterhelés okozta krónikus problémák, például túlterhelés, túlerőltetés. Ezek a sportorvos, ortopédus feladatkörébe tartoznak.
  • Tartási és fejlődési variációk, rendellenességek szinte mindig kiderülnek gyermekkorban. (pl. gerincferdülés, dongaláb, stb.). Ezek kezelésével is az ortopédus foglalkozik.
  • Egyéb veleszületett genetikai, vagy anyagcsere betegségek, melyek ortopédiai vagy belgyógyászati – reumatológiai ellátást igényelnek.
  • Szerzett anyagcsere betegségek következtében fellépő mozgásszervi panaszok kezelésénél (például túlsúly, cukorbetegség.)
  • Gyulladásos ízületi betegségek, reuma! Nos, ez az, ami meglepő és ijesztő: akár már csecsemőkorban is kezdődhet sokízületi gyulladás, autoimmun betegség! Ez nem egyszerű ízületi fájdalom, hanem az egész szervezetet érintő megbetegedés. Számos típusa létezik, csakúgy, mint felnőttkorban. Speciális terápiát, gyermek reumatológiai gondozást igényel.  A gyulladásos ízületi betegségek kezdete egyébként sem időskorra jellemző, bár akkor is lehetséges. Leggyakrabban 20-50 éves életkor között indulnak.

 

A juvenilis idiopathiás artritis azaz JIA egy gyermekbetegség-csoport gyűjtőneve, amelybe számos, a 16. életév előtt kezdődő ízületi gyulladás tartozik. Genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Minden gyermeknél másként jelentkezhet és a súlyosság mértéke is nagyon különböző lehet, kezdve az enyhe ízületi merevséggel és duzzanattal járó állapottól egészen a szöveti és ízületi károsodásokig.

 

 

Figyelemfelkeltő jelek:

  • az ízületek duzzanata,
  • fájdalmas és merev ízületek, különösen ébredés után,
  • csökkent aktivitás,
  • végtagfájdalmak.

 

A betegség az egész család számára komoly kihívás, ezért fontos, hogy a családtagok támogassák, segítsék egymást.

A fizioterápia is segíthet az ízületek mozgásképességének helyreállításában, az ízületek rugalmasságának és aktivitásának megőrzésében, az izmok erősítésében, valamint az állóképesség javításában.

A gyermek először többnyire fájdalomcsillapítókat kap, valamint olyan gyógyszereket, amelyek mérséklik a duzzanatot (nem szteroid gyulladáscsökkentők). A kezelésére alkalmazott legújabb gyógyszerek a biológiai terápiás szerek (BDMARD) –bőr alá injekcióval adva. Mindenképp érdemes megpróbálkozni ilyenkor az olyan minimálisan invazív terápiás lehetőségekkel is, mint a közvetlenül az ízületbe adott kollagén terápia, amely segíti a regenerációt mind porckopásból, artrózisból eredő ízületi fájdalmak, mind sérülések, ínproblémák, izomfájdalmak esetén. Jól tolerálható, kúraszerűen alkalmazott terápia, ami biztonságosan alkalmazható azon betegek esetén is, akiknél a hagyományos fájdalomcsillapítók, szteroidok nem javasoltak (pl. cukorbetegség). A készítmények fő hatóanyaga a kollagén, amelynek a szalagok, ízületek felépítésében, ezen keresztül az ízület stabilizálásában fontos szerepe van.