Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Kollagént, de milyet?

Kollagént, de milyet?

A kollagénnek 28 különböző típusa található meg az emberi szervezetben. Ebből 90% I-es típusú kollagén. Ez az oka annak, hogy annyi féle különböző biológiai szerepet képes betölteni. A következőkben szeretnénk ismertetni a leggyakoribb kollagéntípusokat a teljesség igénye nélkül, amelyek a legnagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben, illetve amelyek a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkbe is belekerülnek.

  • I-es típusú kollagén: ez a leggyakrabban előforduló kollagén típus az emberi szervezetben. Megtalálható a bőrben, a kötőszövetekben, az erekben, az inakban, a szemben és a fogakban is. Ezek a kollagén rostok igen erősek és nagy nyomásnak képesek ellenállni.
  • II-es típusú kollagén: ez a típus a porcok fő alkotóeleme és fontos szerepet játszik az ízületek egészségében.
  • III-es típusú kollagén: vagy másnéven „ráncrost”. Ez a típus fontos szerepet játszik a bőr egészségében és rugalmasságának kialakításában.
  • IV-es típusú kollagén: ez a típus a placentában található. Fontos szerepet játszik a méhlepény növekedésében várandósság alatt.
  • IX, X, XI-es típusú kollagén: mind a porcok felépítésében vesznek részt, valamint szükség van rájuk a csontok egészségéhez.

Az első négy típusú kollagén főként az emberi testben található. Az I. típusú kollagén teszi ki a szervezet összes kollagéntartalmánal 90% -át, és kiemelkedően erős kötést alkot. Az inak összekötik az izmokat a csontokkal, így nagy erőnek kell ellenállniuk. A II. típus a fő kollagén a porcban, amely a rázkódásokat segít tompítani. A III. típus támogatja az izmok, szervek és artériák szerkezetét, a IV. típus pedig a bőrben található, ahol annak szűrő funkcióját támogatja. A kollagénhiány gyakran az életkorhoz köthető, de nem feltétlen.

Tünetei a bőrön, a hajon és a körmökön figyelhetők meg. A test fizikai képességei miatt az inak és a szalagok merevebbek lehetnek, ugyanakkor ízületi fájdalmak és az osteoarthritis egyéb tünetei is tapasztalhatóak. Ezekre jelenthet megoldást a közvetlenül az ízületbe adott kollagén injekció, amely a hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben nem csak a fájdalmat csökkenti, hanem az ízületet alkotó képletek támogatásával, erősítésével a panaszok okát szünteti meg.

 

Tudj meg többet az ízületi fájdalmak kezeléséről: www.mdkollagen.hu