ÍZÜLETI GYULLADÁS ABC
Már jól tudjuk, hogy ha nátha kínoz bennünket, akkor jöhet a C-vitamin, vádligörcs után pedig a magnézium. És vajon azzal tisztában vagyunk-e, mi mindent kell bevinni szervezetünkbe, ha már itt-ott sajognak ízületeink, mert nem olyan „olajozott” a gépezet?
G mint glükozamin
Ahogy a neve is elárulja, a glükozamin glükózból és glutaminból, két aminosavból épül fel. Leginkább a tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő, de a rovarok páncélját alkotó kitin is rendkívül sok glükozamin-molekula összekapcsolódásával épül fel.A glükozamin a porcegészség szempontjából kulcsfontosságú, de nemcsak azért, mert képes lassítani, megállítani a porcpusztulást, hanem mert javítja az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait, a kondroitin-szulfáttal együtt pedig a kollagén rostokat erősíti. A szervezet nem állítja elő, ezért muszáj pótolni: akár úgy, hogy rengeteg tengeri eredetű élelmiszert fogyasztunk, akár étrend-kiegészítők formájában.
K mint kondroitin
A csontban, a bőrben, a szem szaruhártyáján, az érfalban és a porcban is megtalálható a kondroitin-szulfát, mely ez utóbbiban a vízmegkötésért, a rugalmasság megőrzéséért felelős. Ha a porcszövetek elkezdenek pusztulni, leépülni, akkor először e vegyület, s vele együtt a porcok víztartalma is csökkenni kezd. A kondroitin részt vesz a porcot bontó enzimek inaktiválásában, és az ízületekben növeli a hialuronsav szintjét.
Legfőbb élelmiszereinkben sajnos nem fordul elő nagy mennyiségben, így csakis kiegészítők formájában juthatunk hozzá, melyek leggyakrabban marha-, sertés- és cápaporcból készülnek. Jó tudni, hogy a glükozaminnal egymást erősítik: a Jolly Jokernek is bátran nevezhető duó gyulladásgátlóként és a kopás lassítójaként elengedhetetlen az ízületi porckopásos megbetegedések kezelése esetén.
M mint MSM
Az MSM egy fontos kénvegyület, egészen pontosan a metil-szulfonil metán, mely nélkülözhetetlen az emberi szervezet anyagcsere-folyamataihoz és az enzimek, az antitestek, a kötőszövetek és a nyálkamembránok létrehozásához. Legnagyobb segítségünkre mégis az ízületi és izomfájdalmak, görcsök kezelésében lehet, hiszen a gyulladást okozó toxinok ki- és beáramlását segíti, ezzel pedig a gyulladások és fájdalmak okát szünteti meg.
Természetes állapotban a tej- és tejtermékekben ugyanúgy előfordul, mint a húsban, a tojásban vagy a friss zöldségekben, különösen a kelbimbóban, a fokhagymában , a káposztában és a hagymában. Emellett krémek és tabletták segítségével is bejuttathatjuk a szervezetünkbe.