Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Állkapocs fájdalom? Nem mindig fogászati probléma!

Állkapocs fájdalom? Nem mindig fogászati probléma!

Az állkapocs fájdalma egy-egy kellemetlen epizóddal kezdődik, később azonban akár a rágást, a beszédet is akadályozhatja. Kevesen gondolnák, hogy nem csak fogászati okai lehetnek az ilyen tüneteknek.

Éjszakai szorítás-csikorgatás
Az állkapocs fájdalom gyakori oka a fogszorítás és a csikorgatás. Ezek hátterében többek az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése állhat, de okozhatja stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, de akár egy nagyobb korona, vagy magasabb fogtömés is.

Kopott, töredezett fogszélek, fognyaki kopások a frontfogaknál – mindezek lehetnek az éjjeli csikorgatás következményei. Éjszaka akár 45 percig is tarthat a csikorgatás, arról nem beszélve, hogy a felnőtt lakosság 20 százaléka a nappali maximális szorító erőt meghaladó terheléssel préseli össze a fogait éjjelente! A lehetséges következményeknek se szeri, se száma: állkapocs fájdalom, halántéktáji fájdalom, tarkó- vagy nyaki feszülés,merevség, hátfájás. Az állkapocsízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt tapasztalhatunk füldugulást, fülpattogást, de akár migrént is. Már csak ezért is fontos a fogászati segítség, adott esetben a fogszabályozás, amivel a fogakat megemelik és vissza rendezik az ideális helyzetükbe, valamint kialakítják a megfelelő harapás-magasságot.

A rheumatoid arthritis az állkapocsban
A rheumatoid arthritis autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet az ún. synoviális szövetek egészséges sejtjeit támadja meg. Következményként többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben alakul ki a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat. Ritkábban az állkapocsban is jelentkezhet a merevség érzés, a fájdalmas rágás, a duzzanat és a mozgatáskor hallható kattogó hang. Az állkapcsot érintő panaszok nem csak evéskor, iváskor, de beszéd, sőt alvás közben is igen zavaróak lehetnek.

– Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az állkapocs fájdalom nem múlik el, ha súlyosbodik, ha beszűkül a mozgástartomány, esetleg el is mozdul az állkapocs a helyéről. Amennyiben kiderül, hogy nem fogászati probléma okozza a panaszokat, ajánlatos a rheumatoid arthritis gyanúját is kivizsgálni, különösen, ha olyan általános tünetek is mutatkoznak, mint a fáradtság, a kimerültség érzés, esetleg a gyulladás kapcsán kialakuló láz.

Mi segíthet a fájdalmon?
Ha a fizikai vizsgálat, a laborvizsgálatok, esetleg az röntgen- vagy MRI-felvétel alapján megállapítható, hogy ízületi gyulladás áll a háttérben, van egy jó és egy rossz hírünk: a rossz, hogy a betegség nem gyógyítható meg, a jó hír pedig, hogy manapság hatékonyan kezelhető. Mindenképpen csillapítani kell a gyulladást, amely a fájdalmat is okozza, ez általában bázisterápiát és reumatológiai gondozást igényel. Erős fájdalmak esetén, ha a bázisterápia hatékonyan segíthet a lágyrész biokompatibilis hialuronsav injekció, illetve az orvosi kollagén injekció kúra. Akut fázisban, amikor nagyon erős a fájdalom, ajánlatos kerülni a ragadós, roppanós élelmiszereket, helyettük lágy ételeket, például levest, főzeléket fogyasztani, valamint érdemes beszerezni egy éjszakai harapásemelőt.

www.mdkollagen.hu

Forrás: Dr. Páll Zoltán, traumatológus, sportorvos cikke